Thee, een essentieel onderdeel van dagelijkse routines wereldwijd, biedt een verbazingwekkende verscheidenheid van smaken en aroma's, van de delicate ondertonen van witte thee tot de diepe, volle smaken van zwarte thee. Een sleutelaspect in de fascinerende wereld van thee is de manier waarop het wordt geproduceerd en geclassificeerd, wat leidt tot een breed spectrum aan kwaliteiten en ervaringen voor de thee-enthousiasteling. In dit artikel duiken we dieper in het segment van CTC-thee, een categorie die een rijke verscheidenheid aan smaken en kwaliteiten biedt, essentieel voor iedereen die zijn zoektocht naar de perfecte kop chai wil verdiepen.
 

Inleiding tot Crush-Tear-Curl (CTC) Thee

De term CTC staat voor "crush-tear-curl", wat verwijst naar een innovatieve productiemethode die theebladeren mechanisch verwerkt tot consistente, kleine granules. Deze methode, in tegenstelling tot de traditionele productiemethoden, zorgt voor een snellere oxidatie door het blad te breken (Crush), scheuren (tear) en te rollen tot balletjes (Curl) wat resulteert in een thee met een markante sterkte en een mooie, diep amber kleur. Dit proces is bijzonder geschikt voor liefhebbers van een krachtige smaak. Daarom wordt CTC thee veelal gebruikt voor de kenmerkende chai. Hoe sterk en krachtig de chai zal zijn hangt af van de gradatie. Door de CTC thee granules/balletjes in het productieproces door een zeef met een specifieke maaswijdte te halen, sorteer je de specifieke theeklassen en daarmee de kenmerkende eigenschappen. Lees daarover meer hieronder.
 
De classificatie van de Thee Gradatie wordt gebaseerd op de grootte en vorm van de theebladeren.
 

De CTC Theeklassen Ontcijferd

Na het productieproces worden CTC-theesoorten gesorteerd op grootte en vorm, wat resulteert in verschillende klassen, voor verschillende doeleinden die elk een unieke thee-ervaring bieden:
 
  • BOP L (Broken Orange Pekoe Large): Deze klasse biedt een uitzonderlijk aroma en kleur, ideaal voor chai-connaisseurs die op zoek zijn naar een subtiele smaakervaring die niet al te sterk is. De naam "orange" heeft overigens niets te maken met de kleur, maar komt uit de tijd van Nederlandse (Oranje) kolonies. Deze grade wordt gezeefd met een maaswijdte van 6 gaatjes per inch.

  • BOP S (Broken Orange Pekoe Small): Bekend om zijn verfijnde smaak en rijke kleur, biedt het een meer intense thee-ervaring dan BOP L. Deze grade wordt gezeefd met een maaswijdte van 8 gaatjes per inch.

  • BOP (Broken Orange Pekoe): Deze klasse staat bekend om zijn uitstekende balans tussen smaak, aroma en diepe kleur, een favoriet onder kenners. Deze grade wordt gezeefd met een maaswijdte van 10 gaatjes per inch.

  • BOP SM (Broken Orange Pekoe Small Medium): Een wat alledaagse grootte , biedt het een evenwichtige combinatie van smaak en aroma. Deze grade wordt gezeefd met een maaswijdte van 12 gaatjes per inch.

  • BP (Broken Pekoe): Een grote favoriet bij het bereiden van chai door zijn sterke smaak en aangename aroma. Punchy genoeg om de krachtige smaken van specerijen te kunnen versterken. Deze grade wordt gezeefd met een maaswijdte van 14 gaatjes per inch.

  • OF (Orange Fannings): Geliefd in veel Indian Tea Stalls voor zijn robuuste smaak en snelle bereidingstijd. Deze grade wordt gezeefd met een maaswijdte van 22 gaatjes per inch.

  • PD (Pekoe Dust): Fijne gradatie. Biedt een snelle, krachtige thee-ervaring maar wordt minder vaak gebruikt als opzichzelfstaande thee. Deze grade wordt gezeefd met een maaswijdte van 26 gaatjes per inch.

  • DUST: De fijnste gradatie, bekend om zijn sterke smaak en kleur, vaak gebruikt voor snelle, korte infusies. Deze grade wordt gezeefd met een maaswijdte van 30 gaatjes per inch. Dit kan je bijna vergelijken met kaneelpoeder zo klein.
Premium graden zoals BOP SM, BP, en BP SM bieden een premium thee-ervaring en behoren tot de duurdere opties in de CTC-categorie.
 

De Betekenis van Secundaire CTC Theeklassen

Secundaire klassen, aangeduid met een '1' (bijvoorbeeld BP 1, BOP SM 1), bieden vergelijkbare kenmerken als hun primaire tegenhangers maar met subtiele verschillen in smaak, kleur en aroma. Deze klassen bieden een alternatief voor kenners die op zoek zijn naar variatie binnen hun favoriete theesoorten.
 
Hopelijk heeft deze gedetailleerde uitleg wat licht geschenen op de rijke verscheidenheid en kwaliteiten binnen CTC-thee, een essentiële kennis voor elke chai-connaiseur. Door deze klassen te verkennen, kunnen chai liefhebbers zoals wij de perfecte kop thee vinden, afgestemd op onze individuele voorkeur voor sterkte, aroma en smaak.
 

Welke CTC Klasse gebruiken wij?

Wij verkopen momenteel de BOP uit Assam. Deze granules zijn wat groter, hebben een heerlijke smaak, aroma en diepe kleur. We verkopen deze los in onze webshop zodat je hier een thee van kan trekken, evenals een authentieke chai van kan maken zonder dat deze meteen te sterk wordt. Een fijne balans voor de 'beginnende authentieke chai drinker' die als referentie van chai voornameljjk oplospoeders heeft gehad of chai met conventionele zwarte thee. Maar jij bij mij thuis komt en ik een chai voor je maak. Bereid ik 'm met een BP (Broken Pekoe) voor een punchy, heerlijke smaaksensatie in combinatie met de verse specerijen. Tot gauw ;)

Wil je lekker zelf thuis experimenteren. Dan is het onderstaande proces een mooie start om mee te beginnen.
Bob de Riemer